Не се очаква повишение на стойността на козунаците преди Великден, защото

...
Не се очаква повишение на стойността на козунаците преди Великден, защото
Коментари Харесай

Колко ще ни струват козунаците в страната преди Великден

Не се чака покачване на цената на козунаците преди Великден, тъй като има голяма конкуренция, която потиска цените,

Това разяснява ръководителят на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите Мариана Кукушева.   " Няма една цена на козунака, тя се дефинира от производителя, като в нея влизат вложените в направата му първични материали, както и от човешкия труд и изразходваната електрическа енергия ", изясни тя.

Тя насочи към всички консуматори съвет да не се доверяват на " измислени майстори в интернет пространството ", които афишират невероятни цени с обещанието за извънредно качество, както и да не се подвеждат от етикети „ био “.

Какви са цените на козунаците в страната ревизираха кореспондентите на Българска телеграфна агенция.

Има повишаване при козунаците в Бургас. С близо 20 % се е нараснала цената в една от бутиковите пекарни в града. 

" По-високи са цените на всички млечни артикули, в това число маслото, които са главните съставки на козунака. Шоколадът също е със повишени цени, локумът е към този момент съвсем 10 лева за кг.

Обикновено преди празника, спекулативно скачат цените и при яйцата и захарта, т ака че няма по какъв начин браншът да не реагира ", сподели майстор-пекарят Деница Георгиева. 

Например за 450 грама козунак, цялостен с локум и орехи или със стафиди цената е 23,50 лева На същата цена и грамаж е и козунакът с портокалови корички и шоколад. Цените им през предходната година бяха 21,00 лева, само че при тегло 600 гр.

В пекарната от качествено брашно и хубави яйца се продават и чисти козунаци. За 350 грама цената е 13,50 лева, близо толкоз е коствала броя и предходната година, само че за 500 грама.

Във Варна цената на качествените козунаци е към 5 лева за половин кг . Управителят на една от известните фурни в града - Марияна Генова, уточни че стремежът е да няма покачване спрямо предходната година, въпреки че по този начин облагата за производителя е минимална.

По думите ѝ разноските към изработването на първокласен артикул са съществени - яйца, лой, положително брашно . Върху цената въздейства и токът. Ако козунакът е със стафиди, ядки или локум, цената му нараства още с най-малко към един лев.

" Тези артикули са с по 1,50 лева за кг по-скъпи спрямо предходната година ", изясни Генова. Цената на козунака във Велико Търново съвсем не се разграничава от миналогодишната. Пекарната на Централния кооперативен пазар предлага козунаци по класическа рецепта с грамаж от 480 грама на цена 4,00 лева

По-висока е цената на козуначеното руло, в което се поставя плънка от шоколад или мармалад, а тези първични материали са повишили цената си. " С 10 стотинки по-евтино излиза козунакът, подготвен в домашни условия през тази пролет по отношение на предходната година ", сподели Дими Колева, чието семейство от десетилетия съблюдава традицията на домашно приготвения козунак.

Тя е пенсионерка и с цел да следи  разходите в фамилния бюджет, прецизно записва в бележник всяка покупка. Така информация от май предходната година демонстрира, че за нужните артикули при приготвянето на един кг козунак са изразходвани 8,81 лева

За тази година общата стойност за един кг домакински козунак е 8,72 лева, като повода за минималната разлика е по-ниската цена на захарта в комерсиалната мрежа през тази година. Цените на останалите артикули за фамилната рецепта - яйца, квас, брашно, прясно мляко, масло, ванилия и лимон също са без основни разлики от миналогодишните.

В Свищов за Великден не се чака повишение на цената на козунака. За чистия козунак (без локум, мармалад или шоколад) цената ще бъде сред 3 и 5 лева, споделиха търговци от дребна пекарна в града.

Не се чака растеж на цените на козунаците във Видин.  Цената на половин кг елементарен козунак седмици преди празника е сред 3 до 3,50 лева Тя зависи главно от суровините и съставките, които се влагат в приготвянето.

Към момента не се следи нарастване на цените на суровините и съставките, което да докара до повишаване на козунаците. Увеличение може да има с до 10-12 стотинки поради по-голямото търсене към самия Великден.

Не се чака смяна на цените на козунаците във Враца . Цените са като миналогодишните - 5 лева за типичен и към 6 - 6,50 лева за козунак с добавки като шоколад, локум и стафиди.

Ако няма смяна на цените на продуктите, влагани в изделието, цените ще си останат същите, обясниха от една от компаниите, които създават козунак и закуски. 

В Габрово не се чака нарастване на цената на козунаците. Според Тодорка Станчева, притежател на пекарна в града, единствената смяна тази година е да бъде повишен грамажът на самите произведения, а в тези, в които има плънка, тя да бъде повече. Пекарната изработва козунаци по домашна рецепта, огромна част от работата по тях е ръчен труд.

С 40-50 стотинки е по-скъп козунакът в Добрич тази година. Технологът на компания с хлебопекарна в село Стефаново Теодора Добрева изясни, че това се дължи на нарасналите цени на някои първични материали. Тя сподели, че цената на брашното не се трансформира, само че при захарта, маята, яйцата има необяснимо повишаване. 

Хлебопекарната предлага както обикновени козунаци, по този начин и с разнообразни типове заряд, като локум, стафиди, шоколад. Великденските хлябове се оферират и в разнообразни разфасовки, като има от 260 до 500 грама. 

Няма нарастване на цената на козунаците в Ловеч, макар по-скъпите артикули за тях. В пекарната на Ваня Георгиева козунаците и тази година са 6 лв., без значение дали са типичен или със стафиди.

Предлагат се и рула с мармалад или с шоколад на 7 лева „ Увеличението на продуктите не е огромно, тъй че може да си позволим да запазим цената “, уточни Георгиева. И на други места в града цените на козунака също са 6 лева, има разлика при рулата, които могат да се намерят и на 6 и 6,50 лева. В питателните вериги цената е по-ниска.

Цената на козунаците в Троян е увеличена с към лев спрямо тази от предходната година. Във фурната на Наталия Йосифова домакински козунак без добавки се продава на цена от 6 лева за 500 гр. и цената му е нараснала с 1 лев по отношение на миналогодишната. Козунак със стафиди се продава на цена от 8 лева, с добавени шоколад или мармалад цената е 7 лева Сходно е ситуацията и в други посетени обекти.

Стаменка Дамянова - изпълнителен шеф на хлебозавода в града, изясни, че цената, на която доставя на магазинната мрежа, е 3,50 лева за 500 грама козунак без добавки и 4,50 лева за козунак със стафиди. Няма изменение на цените спрямо 2023 година. 

В Монтана цената на козунаците не се повишава спрямо предходната година . Тя варира сред 3,00 и 3,50 лева за 500 грама и сред 6,00 и 7,00 лева за кг. Тя е една от най-ниските в страната и не се повишава спрямо предходната година, съобщи притежателят на най-голямата локална компания за произвеждане на хлебни и сладкарски произведения Валери Кръстев.

" Козунаците в Монтана са 2-3 пъти по-евтини в съпоставяне със София, където 500 грама костват 8-10 лева, кг по другите разфасовки излиза 16-20 лева а на някои места и повече ", разяснява Кръстев.

Той заяви, че преди 15-20 години в Монтана е имало 18 хлебопекарни, а сега са останали единствено две, като останалите са банкрутирали и са разпродали машините. Причината е доставка на на ниска цена самун, хлебни и сладкарски артикули от огромните хлебозаводи в София.  

Повишение на цените на козунаците с към 10 % регистрират в Пазарджик . Цената се движи от 3,70 лева до 9,20 лева Тя зависи от производителя, грамажа и наличието. Най-евтини са елементарните плетени козунаци, а най-скъпи - вид „ Панетоне “ със стафиди и ядки.

Домакини описаха, че избират домашно приготвените великденски сладкиши . Технологията на подготвяне пред последните години е доста улеснена от хлебопекарните, които към този момент са задоволително публикувани в семействата, а преимуществото е, че може да се подготви козунак, съгласуван с самостоятелния усет. Освен това цената е двойно по-ниска от тази в комерсиалната мрежа.

В Перник се чака цената на козунака да е като през предходната година. Десислава Стоева - шеф на дребна фамилна пекарна, изясни, че чака цената да бъде непокътната, тъй като оферират този артикул и през останалото време на годината.

„ За приготвянето му използваме общоприети и качествени артикули, измежду които яйца, мляко, мехлем, стафиди и други. Работим с дребна надценка. Половин кг коства 4,50 лева, а кг - 9,00 лева Мисля, че това е естествена цена за един същински и прекрасен козунак ", съобщи Стоева.

В Петрич, Благоевградско, цените на козунаците варират сред 4 и 8 лева В Петрич в комерсиалните вериги сладкият самун може да се откри на цена сред 4-5 лева, само че тук-там цената му е много по-висока, сподели Георги Чопаков, който има няколко пекарни в града. При него козунак по домашна рецепта ще се чака да коства към 8 лева

С към 15 % е поскъпнал козунакът в Плевен. Половин кг от обичайния сладкиш, забъркан с яйца и прясно мляко и добавени в него локум, шоколад или шипков мармалад, коства 10 лева Това сподели притежателят на пекарна в града Чавдар Христанов. С един лев е по-евтин " чистият " козунак. 

" Опитваме се да държим цените на така наречен търпимо равнище за хората. Актуализацията, която ние си разрешаваме да вършим, е съобразена най-много с цената на вложените артикул и и електричеството, не гледаме националната инфлация ", разяснява Христанов.

Той акцентира, че доста е поскъпнала цената на свинската мехлем, която се влага в козунака съгласно обичайна рецепта. Сега един кг коства към 8-9 лева, до момента в който преди години е бил два лв.. 

Няма съображение за повишение на цената на козунака в Пловдив. Това каза за занаятчия Димитър Йолтов, притежател на пекарна в центъра на града. Сладкият самун със стафиди при него резервира миналогодишната си цена от 6,50 лева, както и грамажа си.

Цената на брашното тази година е ниско, яйцата са по 50 ст., както и предходната година, захарта също резервира цената си, добави майсторът. По думите му има повишаване на някои консумативи, само че то не може да оправдае по-висока цена. 

Йолтов изясни, че Великденската акция е почнала още с празниците на католици и арменци, и сега от пекарната му всеки ден излизат по към 100 броя. Той чака в трите дни към празника да бъдат закупени общо сред 2500 -3500 козунака.  Цените на заводския козунак по магазините в Пловдив варират от 2,50 до 3,50 лева, откри репортерската инспекция. 

В Разград ще има леко повишаване на козунака спрямо предходната година. Това   съобщи Кина Георгиева, притежател на фамилна компания за произвеждане на сладкарски произведения. Според нея няма по какъв начин цените на козунаците да бъдат същите като миналогодишните, защото има смяна в цените на суровините. 

„ Козунаците, които произвеждаме, са по-специални, вид домашно произвеждане - с яйца, с мляко, с добавки от ядки и белгийски шоколад, а цените на всички тези артикули нарастнаха по отношение на предходната година.

Очаква се против празниците при яйцата да има и друго покачване “, уточни Иванова. Иванова е уверена обаче, че макар лекото повишаване, великденският сладкиш ще е наличен за всяко едно семейство. 

С не по-малко от 10 % е нарастването на цената на козунаците в Русе . Килограм типичен козунак коства към 10 лева. Според шефа на сладкарница в града Божанка Димитрова цената на кг варира сред 10 и 40 лева, а нарастването се дължи най-много на повишаването на цената на труда.

" Най-евтиният козунак е този, който е най-обикновен и без искания. Козунаците без захар и с биосироп от агаве са надлежно в най-горната ценова категория. Има и козунаци за към 18-20 лева за кг - те са с добавки орехова плънка или с портокалови корички и стафиди ", изясни Димитрова. 

Валери Влаеску - шеф на компания за произвеждане на самун и тестени произведения, изясни, че има леко повишаване на цената спрямо предходната година, тъй като всички първични материали са поскъпнали. 

Мартин Киров от компания, която произвежда козунаци, изясни, че цената на козунака няма да е по-висока по отношение на предходната година, макар че минималната заплата се е покачила. 
" Между 4,50 и 5,00 лева ще коства класическият козунак, който е 500 грама ", изясни Киров.

В Силистра има леко повишаване на цената на козунаците, регистрират от сектора. Стойността на всеобщия козунак е към 8-10 лева. Увеличението се дължи на по-високите цени на продуктите и електрическата енергия, както и по-високите заплати.

За да понижат цените, част от производителите възнамеряват да oгpaничaт acopтимeнтa единствено до елементарен козунак - без стафиди, локум, ядки и шоколад. Любопитна детайлност е, че доста силистренци избират да си купуват козунак за празника от прилежаща Румъния. Цените там са сходни, само че част от хората настояват, че качеството е по-високо.

С към 15 % по-скъп ще е козунакът в Смолян, предвиждат от компания за хлебни произведения в града. Увеличението се дължи основно на по-високите заплати. При част от  суровините за произвеждане - брашно, захар и олио, се следи леко поевтиняване спрямо пролетта на предходната година. Най-масово продаваният козунак на компанията -  опаковка от 450 година, ще се продава на търговците за 4,30 лева. 

При други компании цените са без смяна - козунак от 300 грама доближава до магазините на стойност 2,10 лева, а 200- грамов козунак е 2,50 лева без надценката на щанда. 

Повишение с 20 стотинки при великденските козунаци очакват в Стара Загора от едно от най-големите предприятия за произвеждане на самун и хлебни произведения в града. За Българска телеграфна агенция шефът на компанията Гергина Димитрова уточни, че смяната е в цената на мазнините и на захарта.

Продажната цена във фирмения магазин на производителя е 3,50 лева за типичен козунак, а с спомагателни съставки цената е 5,20 лв.. „ Козунакът, който ние произвеждаме, се меси на ръка и не съдържа консерванти “, сподели Димитрова. 

За идните великденски празници от компанията ще произведат сред 4000-5000 козунака, които ще бъдат прясно забъркани в последните дни на Страстната седмица. Тя акцентира, че главно се работи по поръчка, защото козунакът е с продължителност 5 дни, заради неналичието на консерванти и стабилизатори.

Има леко покачване на цената на козунаците в Търговище , като съгласно производителите цената е с до 50 стотинки по-висока спрямо предходната година. По-високи са цените на суровините – яйчен прахуляк, стафиди и други. 

Дългогодишният производител на самун и тестени произведения Хакъ Хасан сподели, че към този момент търсенето не е огромно. В неговата компания кг козунак се продава сред 10 и 12 лева

За клиента обичайният козунак със стафиди коства 4,50 лева за 0,500 гр., а рулото с мармалад е на цена от 5,00 лв.. Малко по-скъпи са създаваните за първа година от компанията козуначени рула с заряд от шипков мармалад и орехов заряд. 

Хакъ Хасан поучава клиентите да са деликатни при покупката. Колкото по-дълъг е срокът на валидност, толкоз по фалшив е продуктът, безапелационен е производителят. 

Има нарастване с към 50 стотинки на цената на козунаците в Хасково . Една от най-големите компании в града предлага разфасовка от 400 грама за  4,50 лева Фирмата е една от дребното освен в района, само че и в страната, която работи с пресни яйца, вместо с яйчен прахуляк или подготвени смески.

" Миналата година за същия грамаж цената е била 4,00 лева Увеличението произтича най-много от повдигането на цената на работната мощ – новия размер на минималната работна заплата ", разяснява собственичката Даниела Табакова.

Има повишаване на козунаците в Шумен, като цената им в комерсиалните обекти и пекарни варира от близо 5 до над 8 лева. Поскъпването е от един до повече от два лв. на годишна база. През предходната година цените на козунаците в Шумен варираха от близо 5 до над 6 лева за тези с заряд.

Две локални пекарни предлагат козунаци на цени от към 6 до 8 лв., като по-високата цена е за тези с заряд . Най-евтините козунаци и през тази година могат да се закупят от хипермаркетите на огромните търговски вериги.

В една от тях се предлагат козунаци с разнообразни типове заряд, измежду които - с какаови късчета, със стафиди, с локум и късчета плодове, на цена от 4,69 л в. В една от локалните пекарни в Шумен един козунак преди към месец се продаваше за по-малко от 5 лева, а в този момент - за 7 лева. 

В Ямбол производителите на козунак не плануват покачване или то ще е минимално. Цената се чака да варира от 6 до 12 лева за половин кг.

„ Запазваме цената от предходната година - 6 лв. “, изясни 33-годишният Сорел, който е потомствен пекар. По думите му облагата се мери в стотинки поради повишаването на млякото и яйцата.

„ Няма разлика в цената към този момент - 5 лева за 450 грама , само че не знаем до Великден дали няма да нарастнат продуктите от доставчиците, “ сподели Перихан Асанова, която е собственичка на пекарна.

Всеки миг е значим! Последвайте ни в  и, с цел да сте в крайник с тематиките на деня
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР